Per Nadal no tota ovella té un corral

Ai, Nadal…! Època de felicitat, d’amor, de pau, de retrobament, d’il·lusió… Perdoneu-me, però podria continuar amb tots els adjectius positius del diccionari per a definir-lo, perquè si més no, aquesta és la imatge idíl·lica que ens han fet creure tradicionalment des del món literari als mitjans audiovisuals.

Un bon exemple el trobem al clàssic Conte de Nadal de Charles Dickens, on l’antagonista de la història, el senyor Scrooge, caracteritzat amb els pitjors dels defectes, canvia d’una nit a l’altra gràcies a la màgia de Nadal i aconsegueix la redempció tot abraçant el camí de la bondat.

I no cal pas dir res dels anuncis. Ja siguin de coses tan diferents com menjar, joguines o loteria tots tenen una cosa que els uneix: la idea que tothom és feliç i passen les festes envoltats d’éssers estimats i abundància material.

Comptat i debatut, Nadal ens omple d’alegria. Però realment… per a tothom és així? Potser alguns de vosaltres ja ho deveu saber per experiència pròpia: la resposta és no.

Quins poden ser els motius pels quals un tant per cent força elevat de la població no comparteix aquesta joia festiva?

La resposta no és única i hi ha un seguit de raons que ens poden afectar més o menys i arribar a odiar Nadal més que en Grinch, el personatge infantil de la fotografia, que fa tot el possible perquè no se celebri Nadal a la seva comunitat.

Per ventura una de les més comunes és la nostàlgia que sentim pels que ja no hi són. A mesura que creixem, el curs natural o d’altres causes fan que a taula faltin persones que estimem, i es fa difícil poder celebrar una reunió familiar sense tots aquests membres.

El Grinch és considerat una paròdia del comercialisme de les festes de Nadal

Un altre motiu és l’econòmic, propiciat per la pressió social que ens empeny a celebrar les festes com Déu mana: comprant els millors regals, preparant la millor taula… i tot en abundància. Malgrat la paga doble —si és que es té—, moltes persones no arriben a les expectatives esperades i això els pot causar un malestar important. Aquest fet es veu reforçat si ens comparem amb d’altres o fins i tot si el típic familiar o amic sense miraments ens fa el comentari de si t’han regalat un jersei, que ell n’ha rebut tres i t’ho fa saber.

D’altra banda hi ha la falsedat que percebem en certes persones durant aquests dies. Qui no ha viscut mai la següent situació? Una persona que potser veus sovint i que mai no et saluda, però que la nit de Cap d’Any si fa falta et fa una abraçada de les que rompen les costelles i et desitja el millor any de la teva vida, però ep! arriba el dia dos i et torna a girar la cara quan us veieu.

La relació amb la climatologia i el canvi d’hora —per a mi, un bon regal de Nadal seria la seva anul·lació!—, la foscor, el fred i que els dies siguin més curts són factors que poden influir a generar sentiments de tristesa i que s’afegeixen als anteriors.

Com a darrer factor, i potser el més important de tots, el fet de sentir-se sol. El 2020 ens ha dut un bon regal: la covid-19; però al segle XXI, tot i que potser no n’érem conscients, ja teníem una altra gran plaga anomenada soledat. Milers de persones al nostre país pateixen les conseqüències emocionals de no tenir ningú al costat, cap mena de xarxa familiar o social per diversos motius i la gran majoria de vegades no desitjada. Imagineu com pot ser d’angoixant el que deu sentir una persona així durant aquests dies; d’aquesta manera potser ens serà més fàcil comprendre aquest any perquè molts de nosaltres haurem de passar les festes separats dels que estimem.

Tal com veieu, doncs, hi ha una sèrie de motius pels quals no tothom és capaç de gaudir de les nadales, dels arbres il·luminats i del torró de Suchard. De ben segur que tenen els seus motius, per tant, evitem de pressionar-los o de fer-los sentir com a espècimens estranys pel fet de no gaudir de les festes. I sobretot, si detectem casos d’aïllament social i manca de suport, intentem d’establir una bona xarxa que vinculi la persona dins de la comunitat.

nadal, soledat,
Publicat el

Comentaris

  • Bon dia,
    Un dels altres motius sovint habituals és els mals moments viscuts en aquestes festes. Discussions, baralles, etc. que provoquen que quan comença a arribar Nadal recordis tots aquests mals moments i vulguis amagar-te i desaparèixer durant aquesta època.

  • Nadal i les festes….un bon maldecap, dinar amb tota la família, amb els qui t’hi avens i els qui no, fent bona cara malgrat marxaries corrent…. aquest dia tots som bons i ens “estimem” però al vespre ja no se’n recorda ningú, potser no caldria fer tants excessos i sí, ser capaços de compartir més, no només per festes.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>