Perdem els matisos

Que el bilingüisme mata és una evidència com una casa de pagès. I no ho dic jo, ho diu la història. Quan dues llengües es troben en contacte en un mateix territori, una té tots els números per a desaparèixer. Afegiu-hi una oficialitat desigual, una obligatorietat relativa, empolaineu-ho amb el vestit del progrés i ja teniu un còctel fantàstic d’eliminació lingüística.

Les llengües no són vives: les fem néixer o les matem nosaltres, els homes. I si el català ja cria malves és perquè entre tots l’estem matant. Les primeres evidències de mort en vida són la pèrdua de matisos. D’un temps ençà que les capses s’han convertides en caixes, els grossos en grans i els eixuts en secs. Com que l’espanyol no disposa d’una diferenciació entre capsa i caixa —per a ells tot són cajas—, el català en perd la distinció.

D’aquesta manera, ens assequem els cabells en comptes d’eixugar-los però ai las!, no es rompen en mil bocins. Comprem tonyina fresca però atún enllaunat perquè ho diu l’envàs, ens posem una mascareta perquè en espanyol és mascarilla (i aquest –illa —que no fa ministre—, el dissimulem amb un –eta). Això sí, ara hem vist la necessitat de fer diferència entre gemelos i mellizos quan en català era una cosa irrellevant. En coneixíem la diferència, evidentment, però no hi havia paraula concreta perquè no la necessitàvem. I no per això el català era una llengua imperfecta. O és que l’espanyol és una llengua pobra per no diferenciar entre res i gens?

La categorització és el procés mental que ens permet de dividir el món en categories. Aquesta eina de classificació és un mecanisme per a ordenar i analitzar el món, i cada llengua té la seva manera de fer-ho. Per això, quan perdem la singularitat de la categorització, perdem els matisos. I quan perdem els matisos és que estem perdent la llengua.

actualitat, bilingüisme, català, categorització, distincions, país, sociolingüística, substitució lingüística,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>