Pluja de serotonina

Al centre on vaig cursar la primària teníem dos patis enormes, en el qual alumnes de tots els cursos podíem jugar alhora diferents activitats sense risc que la pilota de futbol dels de cinquè acabés a la xarranca dels de tercer. Tot i que la ment pensant d’aquesta obra va crear dos patis magnànims, va deixar-se un detall important: un porxo. Podeu pensar que és un detall insignificant, però en dies de pluja aquest oblit provocava un desgavell important perquè els nostres 30 minuts d’esbarjo perillaven i la tranquil·litat de l’equip docent també.

Recordo perfectament que ens prohibien sortir al pati a alliberar energia i havíem de fer activitats a l’aula, com jocs de taula o llegir. Alguns dies, i si tenies molta sort i el docent acabava encertant com funcionava l’aparell de vídeo, podies veure 10-15 min d’algun èxit Disney en VHS propi dels noranta. Per sort i manca de temps —i/o perícia tecnològica— mai no arribàvem a la part traumàtica del film. Tot i que m’agradava molt —puntualment— llegir Cavall Fort, jugar al penjat o veure com en Bambi corria alegrement pel bosc, mentre la pluja feia efectes relaxants en la meva persona, vaig descobrir que a certs companys era tranquil·litat el que precisament els aportava l’aiguat. Vaig entendre ben prest, doncs, que la pluja no afecta a nivell anímic a tothom per igual.

Però què té d’especial la pluja que pot provocar a certes persones emocions com tristesa i enuig, apatia i fins i tot simptomatologia física?

El verd de la nostra comarca es deu a un element indispensable: la pluja. A la fotografia, dos arcs de Sant Martí (o arcs del cel) assenyalen que la tempesta tot just comença.

L’explicació és senzilla: quan plou fa núvol, i la manca de llum ens altera. Si observem les estatístiques, mentre que els països nòrdics se situen en els primers llocs en l’índex mundial de felicitat —i ja sabem que tot els que els manca de sol ho tenen de pluja o neu—, als residents a països mediterranis la manca de llum ens afecta. El sol és font de vitamina D i alhora aquesta ajuda a mantenir i/o a incrementar els nivells de serotonina, un dels quatre genets de la felicitat. Quan fa dies que en Llorenç no es deixa veure, el nostre cos ho nota: es produeix una disminució d’aquest neurotransmissor i això afecta directament el nostre estat anímic.

A més la llum també afecta als nostre rellotges interns. Tothom té uns mecanismes interns que regulen el son/vigília i ens avisen quan hem de dormir, menjar, evacuar, etc. Aquests mecanismes es diuen ritmes circadiaris i la llum és molt important en el seu procés de regularització perquè se sincronitzen. Si hi ha menys llum, aleshores es veurà afectada la sincronització i el resultat no és bo per a la nostra estabilitat anímica.

Una altra explicació és la que fa referència a les activitats lúdiques i socials. Tal com us he dit abans, per a molts col·legues de classe, la pluja es traduïa en avorriment perquè no podien gaudir de les seves activitats predilectes. Exactament el mateix ens passa quan som adults: quan plou, moltes vegades es limiten les activitats de desconnexió. Encara fa més ràbia si plou en cap de setmana.

Un dia de pluja des de la muntanya de Sant Roc, a Ripoll.

Per tal d’evitar i/o pal·liar el malestar causat per l’efecte de la pluja, el primer que cal pensar és que es tracta d’un fenomen puntual. Encara que la pluja pugui durar X dies, tard o d’hora la climatologia farà un tomb; per tant, pensar en la finalització del fenomen atmosfèric ens ajudarà. A més recordem que la pluja és necessària per a nodrir la natura. Vivim en un entorn verd privilegiat, però per tal que això sigui així cal que plogui. Ja ho diu la meva estimada Dolly Parton: «si vols gaudir de l’arc de Sant Martí, has d’aguantar la pluja».

D’altra banda, trobar activitats d’interior que ens siguin agradables també ens ajudarà per passar el trànsit dels dies plujosos. De fet, des del confinament que ja tenim certa pràctica cercant alternatives: pintar, llegir, mirar alguna sèrie o fer esport dins de casa poden ser algunes alternatives.

Acabem amb el consell més important: demaneu ajuda a un professional de la salut que us ajudi a controlar els efectes de la pluja en el vostre estat anímic.

 

Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>