Excursió: pujada al Taga

Fitxa tècnica

Comú: Ogassa (Baix Ripollès)
Sortida i arribada: aparcament a tocar de l’església de Sant Martí d’Ogassa a Miquelet
Distància: 9,5 km
Durada aproximada: 4 hores
Dificultat: mitjana


Aquesta excursió és un clàssic del Ripollès i el presentem en format circular. El recorregut surt de la masia de Miquelet, puja per la Portella d’Ogassa i baixa per Coll de Jou.

Seguim, en tot moment, les marques grogues d’Itinerànnia, tot i que a la pujada també trobem les marques rodones blanques i verdes del camí al Taga. Com que superem un desnivell de 665 m, els tres quilòmetres i mig de pujar són ben drets, amb trams forts. Després baixem, també amb gran pendent, i finalment planem els darrers tres quilòmetres.

El Taga domina les valls del Ter i del Freser. Es troba a la serra Conivella, separada de la serra Cavallera per la Portella d’Ogassa. Des del punt més alt s’observa una bona panoràmica del Pirineu, des del Puigmal al Canigó

El camí, ben seguidor i transitat, enfila i un cop passat un torrent abundant a la nostra esquerra, ja passa a ser un corriol que va fent ziga-zagues entre grans mates de boixos sans i pastures.

Conforme anem pujant trobem ramats de vaques pasturant que amb les esquelles van musicant el trajecte. Ara tenim tota la forta pujada marcada amb els senyals rodons verds i blancs sobre roques. Les vistes són esplèndides: fins a la serra de Milany i el Montseny al fons. També a l’estiu hi trobem ramats d’ovelles pasturant cap al cim.

El ramat arribant a la Portella d’Ogassa

A la carena, a la Portella d’Ogassa, hi trobem el pal R41 d’Itinerànnia i un cop travessat el fil del bestiar tenim una nova vista cap als cims de Pardines, en primer terme, i el pics del Balandrau, Torreneules i Puigmal, ja en ple massis del Pirineu. El corriol continua lleugerament a l’esquerra i el Taga amb la creu ja són visibles. La meitat del desnivell ja està fet. Seguim un tram de pujada suau. Quan ja tenim a la nostra dreta avall el poble de Pardines, toca la darrera pujada forta per fer el cim. Un cop a dalt la vista esdevé ja panoràmica total: a ponent, la vall de Ribes començant pel Baell, Campelles, Planoles, Nevà, Dòrria i la collada de Toses; al sud, coll de Jou i Sant Amanç.

La creu del cim del Taga, a 2040 metres.

Per a la baixada, desfem un petit tros de la pujada fins a trobar el camí que a la nostra dreta tira cap a la vessant sud fins a coll de Jou. Es baixa molt de pressa i molt empinat.

De seguida el corriol ens porta a tocar el filat doble del bestiar que anem resseguint avall, també en mig de vaques. Al coll hi ha el pal d’Itineranni R134. Seguim la carretera a l’esquerra, direcció Ogassa, però uns dos-cents metres avall, les marques grogues en desvien a un corriol que passa per davant del refugi.

Seguim lleugerament a la dreta, planant entre boixos. Passem un llarg abeurador amb aigua neta i resseguint el camp de pastura per alt, el corriol entra en un clap ombrívol de faigs. El camí és seguidor. Un cop travessat un filat, anem resseguint el fil per la banda dreta i baixant lleugerament. Deixem el filat a les envistes de la casa de Miquelet i el camí, ample, enfila un pèl. Quan trobem varis ramals, seguim pel de baix entre avellaners, frescal, i, de seguida, ens arriba el soroll d’un rierol d’aigua.

L’església romànica de Sant Martí d’Ogassa.

El creuem i trobem el camí de la Portella d’Ogassa on hem començat. Tirem a la dreta avall i uns cent metres després tornem a ser davant l’església de Sant Martí d’Ogassa.

comarca, el taga, ogassa, ripollès, rutes,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>