Quan Dumas, Victor Hugo o Rodoreda guareixen la depressió

Quan pensem en el mes d’abril inevitablement ens venen al cap la primavera, l’augment de les hores de llum, les pluges, les roses, els dracs i els llibres. I són precisament aquests darrers els protagonistes d’aquest article.

Al nostre continent, des de fa segles que la literatura s’ha entesa com a eina terapèutica especialment pel que fa la salut mental. Sense anar més lluny, al segle XVIII els centres psiquiàtrics incloïen la lectura dins del programa terapèutic establert pels psiquiatres. I ara per ara no es fa pas estrany trobar hospitals amb una biblioteca pròpia.

Però tot i que la lectura acompanya la salut mental des de fa molts d’anys, vam haver d’esperar —com la majoria de vegades— que els nord-americans posessin nom —i diners per a estudis— a un fer ben conegut. És així com als anys trenta neix el terme biblioteràpia.

Amb la Segona Guerra Mundial i amb una població molt tocada a nivells físic i anímic, els estudis augmentaren i continuaren fins avui dia. Aquests estudis revelaren que els beneficis de la lectura per al nostre benestar són variats:

  • Milloren la reserva cognitiva, la capacitat d’atenció i la memòria.
  • Afavoreixen el descans, sobretot si s’introdueix en la rutina de son (llevat la llum blava de les pantalles, per tant: val més el paper que un lector de llibres electrònic).
  • Redueix també l’estrès, l’angoixa i la depressió, perquè ens ajuda a evadir-nos dels problemes del dia a dia i estimula la nostra imaginació.

A més cal fer èmfasi que la utilitat terapèutica de la lectura no es produeix només de forma individual sinó que hi ha evidència que els grups de lectura afavoreixen les habilitats i relacions socials.

Podem concloure, doncs, que la lectura pràcticament només té beneficis per a la nostra salut mental, i és per això que voldria compartir-vos un petit llistat de llibres que us ajudaran a passar una bona estona i al mateix temps a alliberar dopamina.

  • L’home a la recerca del sentit, de Franz Victor. Després d’una experiència tan traumàtica com ser presoner d’un camp de concentració nazi, l’autor exposa la capacitat humana per a sobreposar-se i donar un nou sentit a la vida.
  • L’home que va confondre la seva dona amb un barret, d’Oliver Sacks. L’autor relata casos sobre pacients amb problemes a nivell neurològic i exposa ensems les meravelloses aventures de la ment.
  • Sàpiens: una breu història de la humanitat, de Yuval Noah Harari. El llibre ens explica com eren els nostres avantpassats i ens ajuda a entendre per què ara actuem de certa manera.
  • El poder de l’ara: un camí cap a la realització espiritual, d’Eckhard Tolle. Per a fer una introducció a la tècnica de la consciència plena i aprendre a viure en l’aquí i l’ara.
lectura, sant jordi,
Publicat el

Comentaris

  • Des de fa temps, quan jo era una nena rara i introvertida que llegia el senyor dels anells i mirava les versions exteses de les pel·lícules, ja intuïa el que confirmen aquests estudis. La lectura em va donar vocabulari i companys de frikisme! Salut i bona lectura!
    Molt bon article un cop més 😉

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>