Qui porta regals de Nadal als infants d’Europa?

El costum de fer-se regals a l’entorn del solstici d’hivern o en encetar un nou any és molt antic. A Roma per les Saturnals s’intercanviaven presents. Als països nòrdics el déu Odin cavalcava en la freda nit i deixava regals als qui havien estat bons al·lots. A Noruega, els gnoms sortien de les seves coves i feien el mateix.

 

11 de novembre: Sant Martí

Antigament aquest sant deixava a les finestres castanyes per als infants bons al·lots i merdes d’ase per als dolents. Encara avui, passa per algunes regions de Bèlgica, Alemanya i Àustria.

 

30 de novembre: Sant Andreu

Alguns infants alemanys deixen les sabates a la finestra amb l’esperança que Ruprecht —«l’ase que toca a la porta»— les ompli de petits presents.

 

6 de desembre: Sant Nicolau

Al centre d’Europa diuen que ve d’Orient i arriba a la nit, amb una barca carregada de regals per deixar a les xemeneies de les cases. L’acompanya el seu ajudant Pere el Negre, amb la cara bruta de sutge i una vergueta per pegar als nins dolents. Sant Nicolau té un llibre amb les bones accions dels infants i també les dolentes. És bromista i sovint embulla els regals, els embolica massa o els amaga.

 

24 de desembre: Nit de Nadal

Pare Nadal, Père Nöel, Father Christmas, Babbo Natale, Santaclaus, Weinachtmann… són alguns dels noms que donen a Europa al personatge. Grassonet, barbablanc, vestit de vermell llampant i amb un sac ple de presents a l’esquena, ve del nord i travessa la nit estelada en un trineu. 

A les terres catalanes els infants fan cagar el tió. Peguen cops de bastó a un tronc —que han tapat amb una flassada per tal que no es refredi— mentre li canten una cançó màgica. El tió caga dolços i regalets, l’han de cuidar bé perquè cagui molt i bo.

 

31 de desembre: Sant Silvestre

A Rússia, Pare Gel baixa per la xemeneia i deixa regals als infants bons al·lots. En altres llocs ho fa la vella Babouchka. Conten que una freda nit d’hivern seia devora el foc, tocaren a la porta i en obrir va veure tres homes ricament vestits i amb bells regals a les mans. Anaven a Betlem, on Jesús acabava de néixer i la convidaren a acompanyar-los. Però ella tingué por del fred i la neu. L’endemà al matí —amb un paneret  de joguines— volgué seguir el camí d’aquells homes misteriosos, però el vent n’havia esborrat les petjades. Per això que cada any omple el paner de regals i els reparteix entre els infants.

 

5 de gener: Nit de Reis

A Itàlia la Befana va viure una història semblant, perquè també volgué seguir els Reis, però es distragué i ja no trobà el camí. Té l’aparença d’una bruixa, amb una granera voladora per anar d’un lloc a l’altre amb regals per als bons i carbó per als desobedients.

Els Reis d’Orient porten regals als infants de la Península Ibèrica, en recordança dels que un dia dugueren a Jesús. Arriben en una bella caravana,  munten camells o cavalls i van ricament vestits. Un és blanc, l’altre ros i l’altre negre. Durant tota la nit, reparteixen regals als infants. Abans, però, cal escriure’ls una carta amb els nostres desigs i deixar les sabates a la finestra amb taronges o torrons per als Reis i faves per als seus cavalls.

europa, pare nadal, regals, reis, reis d'orient, sant andreu, sant nicolau, tió,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>