Llei Rhodes, per la protecció i benestar de la infància i adolescència (I)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

El proppassat 9 de juny tots els mitjans de comunicació es van fer ressò de l’aprovació de la Llei orgànica de protecció integral a la infància i adolescència, popularment coneguda com a Llei Rhodes.

Aquesta llei pren el nom del famós James Rhodes, establert a Madrid des de 2017 i de nacionalitat britànica, pianista de professió i activista de cor, que lluita pels drets i la prevenció d’abusos sexuals dels infants. En James va néixer en una família de classe socioeconòmica alta. Els abusos sexuals van començar als cinc anys. L’autor: el professor de gimnàs d’una prestigiosa escola. Malauradament, en James va patir abusos continuats durant quatre anys.

Tot i que alguna de les seves professores va sospitar que passava alguna cosa, no va fer-hi res. Recordem que, segons dades de Save The Children, sols un 15% dels col·legis on el menor ha comunicat abús ha denunciat el cas a les autoritats, i més d’un 70% de docents al llarg de la seva carrera professional ha detectat abusos però només un 22% aproximadament ha decidit prendre mesures. Anys més tard, en una declaració a la premsa britànica assegurava que mai no s’hauria imaginat que els abusos fossin de naturalesa sexual, sinó físics, i reconeixia que tot i que havia intentat protegir-lo, no ho havia aconseguit.

En aquells anys, la societat no tenia prou consciència sobre aquesta realitat que sempre ha estat i continua essent tabú, malgrat la seva prevalença i els efectes devastadors que comporta, tant a curt com a llarg termini, per als menors que els pateixen durant la infància.

James Rhodes al Literatkum festival de Sant Sebastià (2016).
©Donostia Kultura

En James no és un cas aïllat, ni l’Àlex tampoc. Des de Reach reivindiquem els drets dels menors alhora que exigim a les autoritats i agents socials que implementin en la seva totalitat aquesta llei, que treballin de manera eficaç, integral i conjunta per tal d’aconseguir la prevenció de violències a la infància, la detecció precoç i atenció especialitzada als menors, en les que l’interès superior de l’infant o adolescent sigui el principi inspirador de totes les intervencions.

Aquesta llei, tot i que suposa un avenç considerable per a la protecció i eficaç tractament de casos d’abusos sexuals i maltractaments de la infància —institucions europees fa deu anys que ressaltaven la necessitat d’aquesta llei—, encara no ha entrat en vigor, i els professionals experts en la matèria continuen demanant una llei més punitiva vers els maltractadors, però sobretot més efectiva en quant a la prevenció, detecció precoç i tractament efectiu de violències contra la infància.

Així doncs, què ens diu la Llei Rhodes i quins són alguns dels canvis principals? Us ho expliquem punt per punt.

1. Els ciutadans tindran l’obligació de denunciar «de forma immediata» els indicis de violència o abusos exercits sobre menors. Sense excepcions i sense mirar cap a l’altre costat.

2. Es mantindrà l’anonimat i confidencialitat del denunciant.

3. Tots els col·legis hauran de disposar de la nova figura del «coordinador de benestar i protecció». A les entitats d’oci i lleure, el delegat de protecció.

4. El termini de prescripció de delictes greus contra la infància i l’adolescència no començarà a córrer fins que la víctima tingui 30 anys i no els 18 actuals.

5. Es fixen protocols de prevenció obligatoris als centres de menors, amb plans específics de prevenció i detecció precoç davant possibles casos de tràfic amb finalitats d’explotació sexual.

6. Es perseguiran els delictes comesos a través d’internet, als quals s’incorporen la incitació al suïcidi, a cometre infraccions sexuals o la promoció de trastorns alimentaris. Així, es modificarà el codi penal per a establir una pena de fins a tres anys per a qui publiqui continguts que inciten els menors a autolesionar-se.

7. Es crearà una estratègia específica de violència i un registre unificat de violència infantil i juvenil.

8. Es reforçarà la prevenció a través de l’educació amb accions específiques per a evitar la radicalització dels menors.

9. Es crearan unitats especialitzades en violència infantil i juvenil dins de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, i es formarà específicament el personal judicial per a protegir els menors de la violència. Sobretot jutges i policies. Des de Reach, i si seguiu qualsevol cas que fa ressò a les notícies, encara es donen situacions on jutges demanen a la víctima preguntes del tipus: ‘quina roba duies?’ ‘Era gaire tard?’.

10. S’establiran protocols d’actuació en casos d’indicis d’assetjament escolar, ciberassetjament, assetjament sexual, violència de gènere, suïcidi, autolesió i qualsevol altra forma de violència. A més, s’incorporarà l’edat com a causa de discriminació en els delictes d’odi.

11. Es pauta com a obligació la pràctica de la prova preconstituïda per l’òrgan instructor, sempre i quan la víctima sigui menor de 14 anys o tingui discapacitat, o necessiti protecció especial, amb la finalitat d’evitar que hagi de declarar reiteradament durant el procediment penal.

12. També s’endureixen les condicions per a tenir accés al tercer grau de classificació penitenciària, a la llibertat condicional i als permisos penitenciaris per part dels qui estan complint condemnes per delictes contra la llibertat sexual a menors de 16 anys.

Cal exigir una resposta unificada perquè es prioritzi en tot moment el benestar del menor

De manera més sintetitzada, el que és de vital importància és recordar que tots nosaltres tenim una responsabilitat, no només social, sinó legal, a notificar qualsevol sospita o indicis de violència o maltractament vers els infants.

Alhora, tenim una responsabilitat col·lectiva d’exigir a tots els agents socials que siguin proactius en la prevenció d’aquestes situacions, tot establint protocols d’actuació a les escoles, oferint formació especialitzada als professionals que treballen directa o indirectament amb infants i adolescents, per tal de capacitar-los en la detecció precoç de qualsevol tipus de maltractament a la infància. I sobretot, exigir una resposta unificada, immediata, en la que en tot moment es prioritzi el benestar del menor.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

adolescència, benestar, infància, salut,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>