Excursió per Sant Bernabé de les Tenes i la seva vall

Fitxa tècnica

Comú: Sant Bernabé de les Tenes (Ripoll, Baix Ripollès)
Sortida i arribada: km. 111 de la N-260a
Durada aproximada: 3 hores i mitja
Distància aproximada: 11 km
Dificultat: baixa


L’excursió ens descobreix part de l’antiga Parròquia de Ripoll, avui depenent d’aquest comú: la vall de Sant Bernabé de les Tenes. No arriba a sis quilòmetres la volta que es proposa i es fa molt bé en menys de dues hores.

Arribem en cotxe fins al punt quilomètric 111 de la N-260a, a cinc quilòmetres de Ripoll en direcció a Vallfogona, just al trencant que porta a Llaés i Santa Maria de Besora, a sota la casa del Puntí.

Sortim d’aquí agafant la carretera de betó avall en direcció Llaés. Passats uns quatre-cents metres agafem el trencant a mà esquerra de can Virosta i ja veiem el cementiri. Enfilem una antiga carretera molt herbada per sobre de l’antiga rectoria avui en ruïnes. Després d’un bona però curta pujadeta, enmig dels pins, trobem, dalt del turó, l’església de Sant Bernabé, del segle XVIII.

L’església de Sant Bernabé.

Tornem a la carretera encimentada i baixem fins a la riera de Vallfogona on hi ha grans planes avui encara de conreu i amb bestiar.

Anem passant pels trencants de les cases del Pujol, les Tenes, el Montorro i cal Campo que un cop a baix veiem. Ja continuem planers, a tocar la riera, i on hi ha un saltant de resclosa, passem la casa de la Barraca i continuem fins al Molí de les Tenes.

El Molí de les Tenes.

Allà deixem la carretera, i darrere la cabanya, enfilem un camí marcat amb els senyals grocs d’Itinerànnia.

Pugem uns quatre-cents metres entre avellaners fins a trobar un revolt encimentat de la carretera que des de la Barraca puja al Maideu. La seguim amunt uns tres-cents metres i després continuem per un camí a la nostra dreta, quan som a l’alçada de la casa de les Tenes, de la qual veiem perfectament el rellotge de sol de la façana.

El corriol va baixant durant tres-cents metres fins a travessar el torrent del Pujol. Un cop a l’altra banda, el camí ens porta a resseguir-lo just per la riba dreta, amunt, uns quatre-cents metres. Després de travessar un parell de recs petits per pontets i, quan ja veiem a sobre la casa de l’Hostal de la Creu, enfilem el corriol fins a tocar la cabanya de l’Hostal i la carretera on trobem el pal R2 d’Itinerànnia.

Les planes i les cases de les Tenes i el Pujol.

L’agafem direcció Vallfogona, uns metres per la carretera i després per corriol que voreja els quintans de sobre de la casa de les Fosses fins a la Casa del Mestre a tocar les Escoles.

Just davant de la casa, només travessada la carretera d’accés, surt a la dreta un camí planer. El seguim per sota d’una paret de pedra seca i arribem a la pista de betó de Llaés que pugem fins al punt de sortida al peu de la N260a.

sant bernabé de les tenes,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>