Excursió a Santa Llúcia de Puigmal des de la collada de Sentigosa

Fitxa tècnica

Comú: Sant Joan de les Abadesses (Baix Ripollès)
Sortida i arribada: coll de Sentigosa
Durada aproximada: 3 hores
Distància aproximada: 12 km
Dificultat: baixa


L’excursió que us proposem transcorre pels límits del terme comunal de Sant Joan de les Abadesses a tocar de les comunes de Riudaura i la Vall de Bianya. Té poc més de dotze quilòmetres i és una ruta circular amb sortida i arribada al coll de Sentigosa (ctra. Gi-521) que es fa molt bé en unes tres hores. Es volta la muntanya de Castelltallat enmig d’alzinars i fagedes i es visita l’ermita de Santa Llúcia de Puigmal.

En el coll agafem la ruta que baixa a l’ermita pels gorgs i saltants de Santa Llúcia indicada amb una banderola d’Itinerànnia amb fletxa verda i que surt just a sota la Gi-521 per un antic ròssec ampla que baixa resseguint el torrent per la dreta i creuant un parell de rierols i deixant un parell de ramals a la nostra dreta. Passat poc més d’un quilòmetre deixem el camí tot creuant el torrent i enfilant, pel costat d’un pilonet de rocs, un camí amunt que en una clariana d’arbres entra en una pista herbada.

Agafem a l’esquerra un corriol amb les marques grogues d’Itinerànnia tot entrant dins el bosc d’alzines i passant de seguida per sobre una barraca de pedra seca ensorrada. Al cap d’un quilòmetre i mig sortim al costat de la font i davant l’ermita de Santa Llúcia de Puigmal amb una àmplia vista cap a les masies de a la zona de la Cantina i Campderrudet i Bianya al fons.

Santa Llúcia de Puigmal és una església romànica de Sant Joan de les Abadesses inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Deixem l’ermita i agafem la pista amunt. Un cop hàgim arribat a la pista principal, tirem a la dreta. Just girant el coll trobem les marques grogues i blanques del PR C-60 i mig quilòmetre endavant passem pel costat de la casa de Torrents i poc després la seva font.

Un quilòmetre i mig enfilem per l’esquerra amunt fins al coll de l’Home Mort i continuem pista avall fins al pal indicador des d’on prenem un camí, antic ròssec, que puja lleugerament per sobre del PR C-60 que deixem. Som en el traçat del Meridià Verd que uns cinc-cents metres amunt el ròssec passar a ser un corriol que puja lleugerament i que va a parar a una pista herbada, al costat d’on passa la línia d’alta tensió d’Estebanell, que puja, passats quatre-cents metres, al gran pla de Sentigosa. El travessem i agafem la pista avall que de seguida arriba a la carretera Gi-521 que prenem a l’esquerra amunt fins a tornar a la collada de Sentigosa.

sant joan de les abadesses, santa llúcia de puigmal, stjoanab,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>