Suggeriments, trucs i sorpreses (257)

Aquest cop m’he dedicat al tema de taques de tot tipus. És molt important no deixar la taca durant temps: la fixarà i serà més difícil eliminar-la.

Per a llevar les taques del sofà, barregeu mig got de vinagre i un d’aigua calenta. Ruixeu la zona tacada amb un polvoritzador, i una vegada humida, tapeu la zona amb bicarbonat de sodi. Deixeu-la reposar uns minuts. Després, passeu-hi l’aspiradora per a retirar-ne les restes. Repetiu el procés si la taca no se n’ha anada del tot.

Per a treure les taques de la paret, mulleu una esponja amb sabó neutre o un detergent suau i fregueu-la sobre la taca fent moviments circulars. Mulleu després amb aigua la taca fent els mateixos moviments i eixugueu-la amb un drap net. Podeu provar també de posar-hi bicarbonat diluït amb aigua. Si la taca és de greix recent, aleshores apliqueu-hi talc durant uns vint minuts perquè actuï com a absorbent.

Si voleu llevar les taques de floridura i de fongs, barregeu 200 g de bicarbonat sòdic en 100 ml d’aigua. Tot seguit, fregueu amb aquesta barreja les superfícies afectades i deixeu-la actuar uns deu minuts. Finalment, ruixeu-les amb vinagre blanc i esbandiu-les.

Per a netejar les taques d’una catifa o d’una moqueta, només cal que poseu un vaporitzador amb 100 ml de vinagre blanc i 100 ml d’aigua carbonatada. Ruixeu la taca el més aviat millor amb aquesta mescla i deixeu-la reposar uns minuts. Després, netegeu la superfície amb un drap.

Si heu de llevar les taques de greix de la roba, esmicoleu un guix blanc a sobre de la taca, fregueu-la amb un raspall i renteu-la a la rentadora. També podeu fregar-la amb sabó de Marsella sec, esbandir-la amb aigua tèbia i rentar-la tot d’una.

Si el que voleu és treure les taques de vi de la roba, aleshores eixugueu la taca de vi —tant com sigui possible— amb tovalloles de paper. A continuació, poseu-hi sal i deixeu que actuï uns vint minuts. Lleveu la sal i fregueu la taca amb sabó, aclariu la peça de roba amb aigua seca i renteu-la.

Les taques de sang a la roba poden ser un maldecap, però si poseu la peça de vestir en remull amb sal durant com a mínim un parell d’hores, la sal les anirà dissolvent. Després, aclariu la peça immediatament. També podeu optar per una dissolució amb una aspirina en aigua freda. Això sí: no intenteu treure la taca amb aigua calenta, perquè en comptes de dissoldre la sang, s’aferrarà encara més.

Per a llevar les taques de tinta de la roba, fregueu-les amb una esponja i llet calenta fins que desapareguin.

Si voleu treure les taques de suor de la roba, remulleu la peça durant unes hores amb una barreja d’aigua i bicarbonat. Després, aclariu-la i renteu-la. També podeu eliminar la taca amb vinagre diluït amb una mica d’aigua bullent, esbandint i rentant després la peça a la rentadora.
Per a treure les taques de cafè a la roba, feu una barreja a parts iguals d’aigua freda i vinagre blanc. També podeu remullar la taca en aigua freda amb sal, aclarir-la, fregar-la amb sabó i rentar-la a la rentadora.

Per a llevar les taques de xiclet enganxat a la roba, fregueu-la amb gel o poseu la roba directament al congelador. D’aquesta manera, s’endurirà amb el fred i serà més fàcil de llevar. Podeu fer-ho amb una espàtula, tan sols haureu de gratar un poc per a treure-la.
Que les cireres són bones, ho sabem tots. I que taquen, encara més. Si us heu tacat la roba, poseu la taca en remull amb llet durant dues hores. Aleshores, netegeu-la amb aigua i sabó, esbandiu i renteu la peça.

Si heu de treure les taques de pintallavis de la roba, fregueu-les amb sabó i aclariu-les.

Una qüestió que sempre surt és la de llevar les taques grogues de la roba blanca. Aquestes taques solen sortir de la suor en qualsevol moment de l’any i poden aparèixer després d’unes quantes rentades o si teniu les peces de roba desades durant una bona temporada. Sovint no hi ha lleixiu que les llevi, però no hi ha motius per a desesperar-se: una cura i paciència adequades ajudaran a estalviar les vostres peces de roba preferides.

Una alternativa a l’adquisició de productes especials, sovint força cars, és l’ús de solucions fetes a mà. Una bona solució és el peròxid d’hidrogen: primer heu de remullar la peça en una solució de sabó i després aplicar-li el peròxid sobretot als llocs on hi ha taques grogues. Si després d’aplicar el peròxid escolteu un petit renou característic, sabreu que aquest és el signe correcte i que el peròxid ja ha reaccionat amb el teixit. Per a una millor neteja, us recomano que deixeu l’article durant 20-30 minuts i que l’esbandiu bé abans de rentar-lo a la rentadora.

cafè, catifa, com eliminar les taques, com treure les taques, detergent, floridura, greix, llevar, peròxid d'hidrogen, pintallavis, roba, sang, suor, taques, treure,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>