Novembre, un mes per la prevenció a través de l’art: Tabú.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Si ens ho permeteu, farem una pausa en relació a les darreres publicacions per a posar el focus d’atenció en la prevenció i, per tant, en la reivindicació dels drets dels infants. Com cada any, el mes de novembre és un mes molt assenyalat per a tots els membres de l’associació Reach. El pròxim dia 19 és el Dia Mundial per la prevenció de l’abús sexual infantil i altres violències contra nens i adolescents. Uns dies més tard, el 25 de novembre és el Dia Internacional per l’eliminació de la violència contra la dona. I no per últim, us recordem que la UNESCO ha establert per primera vegada el primer dijous de cada mes de novembre de l’any com el Dia Internacional contra la violència i assetjament a l’escola, inclòs el ciberassetjament.

Des de l’associació creiem fermament que tot tipus de violència contra coŀlectius desfavorits afecta la infància de forma negativa. Per tant, la violència contra la dona és també violència perpetrada a la infància i radica en la claudicació d’estereotips, de la perpetració de l’educació en el gènere i la supremacia de l’home vers la dona; aquesta darrera tractada com a objecte i no com a subjecte amb garantia de drets i igualtats. Des de l’associació us recordem que és important que us adheriu a les campanyes i ens ajudeu a seguir en la nostra tasca per la prevenció, sensibilització i reflexió. Malauradament, les xifres són molt alarmants:

–1 de cada 5 ens pateix abusos sexuals abans dels 17 anys.

–1 de cada 10 serà capaç d’explicar-ho quan li passa.

–En el 80-85% dels casos, l’abusador pertany al entorn familiar o de confiança. En un 90% els abusos són perpetrats per homes.

–Des de 2010, 1164 dones han estat assassinades per homes a l’Estat espanyol.

–Des del 2013 al 2018, 40 menors han mort per violència masclista en mans dels seus pares, exparelles o parelles de la mare.

–Gairebé un de cada tres alumnes ha patit assetjament o ha agredit físicament pels seus companys d’escola almenys durant l’últim mes.

Onzè mes de l’any 2020. Podem dir que ha estat un any llarg, dur i pesat. Diferent, aïllat, trist; i si més no, molt restrictiu i on els números per violència masclista i maltractament a la infància s’han multiplicat durant el confinament. Això no obstant, sembla que no podem aturar-nos i per això cal que continuem treballant de manera conjunta des de l’educació. I, consegüentment, enmig d’aquestes múltiples pandèmies, neix el nostre primer projecte artístic anomenat Tabú. De fet tampoc no podia tenir un altre títol.

Tabú defineix tot allò que per raons culturals, prejudicis o conveniències socials no es parla en el dia a dia o en el moment que hi ha una acció mal vista socialment o que podria tenir un cert impacte o connotació negativa. Malauradament continuem immersos en què diran, en què pensaran o la pròpia culpa de la víctima per a poder sentir-se primer de tot protegida i després acompanyada. Però la qüestió radica en què hauríem de canviar a casa per assegurar-nos que els nostres fills ens comuniquin allò que els passa sense sentir-se jutjats.

L’exposició es focalitza en la prevenció de les violències sexuals i té lloc del 9 al 27 de novembre a la Casa de Cultura de Girona. A més a més, ha comptat amb la coŀlaboració especial de la Dra. Marta Simó, coordinadora de la Unitat Funcional d’abusos a menors de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

El conjunt és format per un total de 20 iŀlustracions realitzades per l’artista Emma Morales (Madrid, 1981) i les quals, de manera realista, ens ajuden conèixer i aprendre a través del dibuix d’una manera molt gràfica i visual. És per això que no ens agradaria perdre l’oportunitat de convidar totes aquelles famílies, als joves —però sobretot tots aquells professionals de diferents àmbits: educació, sanitat, oci i temps lliure— que interactuen amb infants i adolescents. A més a més, la mostra pretén conscienciar-nos sobre els senyals d’alerta i detecció.

La nostra finalitat és poder arribar i recórrer tot Catalunya, especialment a totes aquelles zones rurals com ara el Ripollès. Creiem que un projecte d’aquestes característiques és necessari que sigui itinerant i accessible a tots els públics. Actualment, i prèvia a la inauguració, ha estat soŀlicitada per diferents localitats i ajuntaments del territori, però ens agradaria assegurar-nos que Tabú arriba a qualsevol localitat amb el compromís ferm, clar i transparent de vetllar pels drets la infància.

Aquest projecte té com a objectiu trencar el silenci entorn les violències sexuals patides durant la infància. Ofereix un espai per a la reflexió sobre aquesta realitat, i convida a la conscienciació i compromís social de tots. Us demanem, que si ens esteu llegiu, ens permeteu d’arribar a totes les vostres localitats i ajuntaments de la comarca del Ripollès. Recordeu, no es tracta de vosaltres, parlem de prevenció i infància. Tabú pretén actuar com una eina preventiva i educacional per a la comunitat.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=GLkypiO36e0&feature=emb_title”][/vc_column][/vc_row]

abús sexual, infància, reach, tabú, violència, violències,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>