Temps de Quaresma

Al llarg del març corren els dies de Quaresma. La idea de quaresma ve definida per la seva contraposició a carnaval. El que pels Darrers Dies era festa i bauxa esdevenia després penitència; de la bulla es passava a l’ordre, de l’alliberament a la repressió. Les activitats festives eren prohibides durant aquest temps, no hi havia balls, ni músiques, no es podia jugar a cartes, ni fer reunions festives. Fins i tot el temps dedicat al festeig s’escurçava! Augmentava el temps de resar i les celebracions religioses es multiplicaven.

El canvi es notava també en el menjar. Les menges greixoses i abundants del carnaval eren canviades per altres de més lleugeres, on la carn i el saïm eren substituïts totalment per les verdures, els llegums i el bacallà o les arengades. La simbolització d’aquest canvi prenia figura humana: la Vella (o Jaia) Quaresma, el calendari popular representat en la silueta d’una dona vella, magra i esquerpa que —penjada dins la cuina— recordava a tots, amb els seus set peus, que no podien menjar carn. No ens entretindrem a descriure com era aquesta vella. Volem remarcar, però, que en el procés de recobrament de les tradicions, aquesta vella ha tornat a ser coneguda actualment entre els nostres infants —perdut ja el seu caràcter original— i que ara és, més que res, el calendari que ens indica el temps que falta per arribar a les vacances de Pasqua.

La iniciativa i l’organització del règim quaresmal corria a càrrec de la madona de la casa i a vegades arribava a extrems tan exagerats com donar la llet als porcs o tancar els gats perquè no poguessin menjar rates.

És el respecte a l’abstinència fins al darrer extrem. També a alguns llocs el dimarts de Carnaval posaven les olles buides al foc, per tal que es consumís qualsevol deixalla greixosa que pogués quedar. La meva repadrina, acabats els Darrers Dies, guardava totes les ganivetes que habitualment utilitzava per a tallar la carn i no les tornava a treure fins que es matava el xai de Pasqua.

carnaval, darrers dies, quaresma,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>