Totes les fades són iguals?

La fada com a personificació de les forces de la naturalesa apareix en cultures molt antigues i arriba fins a l’actualitat. Són éssers fantàstics en forma de dona i dotades amb poders sobrenaturals, que mantenen amb els humans relacions a vegades positives i altres negatives. Però hi ha moltes classes de fades. D’una manera senzilla, les podem classificar en quatre grups.

 

Les Petites Dames

Sota aquest nom s’agrupen les fades petites, alades i musicals, hereves de les nimfes, que sovint apareixen en forma de flor o de papallona. A vegades les seves ales dringuen quan volen. Solen ser juganeres i tenen cura de petits animals. Habiten sempre a la natura, generalment al bosc, entre els arbres i les flors. Tenen pocs poders, però entre ells destaca el de fer volar els infants amb el polsim de les seves ales. Aquesta fada apareix en la literatura infantil d’autor representada de forma paradigmàtica per Campaneta, la fada amiga de Peter Pan.

 

Les Dames Verdes

Aquest tipus de fades d’aparença humana es caracteritzen per ser molt belles. Vestides amb riques robes i amb el ceptre a la mà com a expressió del seu poder, poden habitar la terra o el fons del mar. Tenen casals o palaus magnífics, construïts amb materials preciosos. Dominen l’art dels grans encanteris i poden fer tota classe de filtres màgics.

Si viuen a balmes o cingles se’ls dona el nom d’aloges o encantades. En canvi, si viuen a l’aigua, pous, llacs, rierols, etc. es parla de dones d’aigua o goges.

Surten sempre de nit, es pentinen i renten els vestits, que estenen a la llum de la lluna. Si un humà aconsegueix una d’aquestes peces de roba podrà veure realitzat qualsevol desig que expressi. Si un home les veu, probablement en quedarà tan enamorat que mai més no podrà abandonar-les i, per tant, quedarà encantat sense poder tornar a dur una vida normal. Aquests éssers són clares personificacions de les forces de la natura, de les forces tel·lúriques.

 

Les Dames Blanques

Les Dames Blanques són d’aparença humana. Hom les representa habitualment amb llargues cabelleres rosses, ulls blaus i vestides amb robes evanescents de colors clars.

La seva màgia es realitza a través de la vareta de virtut i solen destacar en bellesa, bondat i comprensió. Sovint apadrinen personatges dissortats i poden ser un gran ajut en les situacions més difícils.

La seva actuació és sempre assenyada. Carlo Collodi va traçar el retrat d’una fada d’aquest tipus com a benefactora de l’esbojarrat i desventurat Pinòquio. Aquest model, que és un dels més popularitzats per les pel·lícules de Walt Disney i altres propostes cinematogràfiques semblants.

 

Les Velles Dames

Les Velles Dames són molt més habituals a la literatura de l’àrea mediterrània, tant oral com escrita.

Personatges entranyables, a cavall entre l’aparença física atribuïda tradicionalment a les bruixes i les qualitats pròpies de les fades, aquestes Velles Dames són les àvies, les jaietes de les rondalles meravelloses. Vestides pobrament i amb un bastó a la mà, imposen sempre una petita prova a l’heroi, mitjançant la qual poden saber si aquest té bon cor i és digne de l’ajut que li poden donar. Generalment, es tracta de rebre una resposta amable o una petita caritat.

Si l’heroi o l’heroïna passa la prova, elles agraïdes li indiquen el camí a seguir, li donen valuosos consells, un do o un objecte màgic imprescindible per a la seva comesa.

En algunes ocasions apareixen triplicades i cada una aporta una dada o un objecte essencial per a la peripècia que ha de viure el protagonista. Un tipus especial de Vella Dama seria la figura tradicional de la filadora, descendent de les antigues Parques llatines.

Nombroses rondalles d’arreu del món presenten aquestes tres dones dedicades a filar que actuen, generalment, com a donants i són depositàries de saviesa. Les Velles Dames són, per tant, el model de fada que lliga més clarament amb la tradició dels nostres narradors.

Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>