Un petit itinerari

La masia del Molí de Can Sadurní es trobava entre Ripoll i Campdevànol. Allí hi va viure en Ramon Rafart, a qui en aquesta ocasió li agradaria de compartir un bocinet de la seva vida:

«Quan jo tenia vuit anys, els dissabtes al matí, la mare em despertava ben d’hora perquè havia d’ajudar el pare a portar els porcs al mercat de Ripoll. El primer que havia de fer era anar a l’era i vigilar si passava el cotxe dels transports Capdevila, un cotxe de línia que feia el trajecte entre la Pobla i Ripoll. Un cop el cotxe havia passat ja teníem la carretera lliure per a baixar fins a Ripoll amb els porcs. Normalment en portàvem uns dotze o catorze, i tal com he dit, no trobàvem cap vehicle pel camí llevat d’alguna tartana del Molí Nou o de la Riera. Que n’eren de boniques, aquelles tartanes!

La plaça dels Porcs en una celebració de la seva festa (1934). © ACRI150-44-N-381.

Un cop arribats a Ripoll, i sobretot en temps de fred, acostumàvem a anar al bar de cal Pep o al forn de ca l’Arimany. M’agradava escalfar-m’hi un xic, era d’agrair. Després, i un cop a la plaça dels Porcs —com bé diu el nom popular— es feia el mercat dels porcs. Llavors era l’hora d’esperar els compradors, que venien d’arreu de la comarca.

Quan algú ens comprava un porc, el marcàvem; i si el comprador no tenia cotxe, li deixàvem el porc en unes caixes preparades i el portàvem al tren, on a través d’aquest mitjà de transport es feia la repartició del bestiar fins al seu destí».

Malauradament aquest mercat ja fa molts d’anys que ha desaparegut, però esperem que gràcies al relat d’en Ramon hàgim fet una mica més nostra una petita part de la història de Ripoll.

plaça dels porcs,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>