Excursió de Vallfogona a Sant Joan per la Creu de Can Civat i el GR3a

Fitxa tècnica

Termes comunals: Vallfogona de Ripollès i Sant Joan de les Abadesses (Baix Ripollès)
Sortida: plaça de la Salut de Vallfogona
Arribada: Vila Vella de Sant Joan de les Abadesses
Durada aproximada: 2 hores i mitja
Distància aproximada: 7 km
Dificultat: baixa


Són poc més de set quilòmetres que es fan perfectament en dues hores i mitja. Només els dos primers són de pujada per pista. La caminada continua baixant primer lleugerament i després amb diversos pendents fins a Sant Joan. Antigament, quan s’anava a peu a tot arreu, els vallfogonins estaven molt més avesats a anar a Sant Joan que ara i ho feien saltant la serra del Pollastre, en lloc de voltar per Ripoll com ara es fa en cotxe.

Sortim de Vallfogona per la plaça de la Salut (on hi ha el pla d’Itinerànnia R4) direcció Riudaura pel camí ral. Enfilem pel camí empedrat que passa pel costat del Reliquier i Sant Julià i entre les cases de Can Giralt i la Rectoria Vella a les Domes. Just llavors arribem a la carretera N-260. La travessem tot agafant la carretera de betó que puja, per sobre el dipòsit comunal d’aigua, cap a Puigsec.

Passem per sota la casa de Can Civat, per les ruïnes de Can Riera i després pel costat de Cal Fadrinet i Can Guixera. Anem deixant el poble a la nostra dreta, avall, i anem veient  les cases de Veïnat Amunt. Deixem el trencant de can Feliu i, uns metres després, també la pista de betó. Agafem la carretera de terra (amb un filat gruixut) a la nostra esquerra. La pujada es va fent pronunciada però gaudim de vistes aèries del poble de Vallfogona i la part central de la vall. Trobem una branca però seguim per la més dreta que ens arriba al cim.

Just al tombar de vessant, veiem, en una roca a l’esquerra, una creu de ferro que indica que som a la Creu de can Civat. Aquí trobem les marques grogues i blanques del PR-C59.

Vallfogona des de la Creu de Can Civat.

El cim de la serra del Pollastre mirant al nord ens ofereix un nou espectacle: la vall de Sant Joan de les Abadesses al primer terme a la fondalada, presidida pel Taga i serra Cavallera amb Ogassa i Surroca. Fetes panoràmiques de rigor, prenem el PR-C59 per un corriol, a la dreta de la pista. Continuem per un ròssec ample, enmig del bosc de pins i per sender entre petites feixes, passant pel costat d’un font que molt sovint només és una mollera. Creuat un filat, el camí entra en una antiga carretera herbada just als plans d’en Mir, una gran pastura amb un barraca de pedra seca al mig. Ara es veuen Sant Amanç, el Taga i Serra Cavallera perfectament. Continuem per la pista de terra fins al coll de les Fonts de n’Orri (pal Itinerànnia R5).

Els Plans d’en Mir amb la barraca al mig i el Taga i serra Cavallera al fons.

Ara comencem a trobar les marques blanques i vermelles del GR3 i el seguim baixant per corriol, a la dreta de les pistes de terra. La baixada és ràpida entre pins i també alguns faigs fins a travessar una pista i entrar en un nou camp de pastura que voregem per la dreta. De nou al bosc, el corriol continua baixant dret per un antic ròssec. Quan arribem a una nova pista de terra la prenem a l’esquerra fins a trobar la pista de betó de Samala a l’alçada de Can Jombi. Ara ja continuem pel betó, tot passant pel collet del Vent per sota la casa de les Llances avall fins entrar a Sant Joan per la zona de la Plana del Molí. Un cop creuat el pont de la Plana sobre la riera d’Arçamala arribem a la plaça del Monestir i el Palau de l’Abadia.

arçamala, can civat, ogassa, plans d'en mir, samala, sant amanç, sant joan de les abadesses, serra cavallera, surroca, vallfogona,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>